میگرن سردردی است پریودیک، معمولاً یکطرفه و ضرباندار با زمینه خانوادگی که از هنگام کودکی، نوجوانی یا اوایل میان سالی ( 80 % قبل از 30 سالگی) آغاز میشود و در میان خانم ها شیوع بیشتری دارد.
میزان سردرد از خفیف تا شدید بوده و ممکن است با نشانه هایی مانند: گریز از نور، گریز از صدا، تهوع و استفراغ همراه باشد. بدلیل شیوع بیشتر بین سنین 25 تا 55 که سنین حداکثر فعالیت و بهره وری است، این بیماری هر ساله هزینه سنگینی بر جوامع مختلف و زندگی اجتماعی فرد تحمیل می کند.
بنا به ترمینولوژی جامعه بین المللی سردرد دو سندرم کلینیکی عمده مرتبط با هم در میگرن وجود دارد:
- میگرن با اورا
- میگرن بدون اورا
که نسبت نوع اول به نوع دوم یک به پنج است.
میگرن بدون اورا معمولاً با سردرد ناگهانی یکطرفه و بطور نادر سردرد یا بدون تهوع و استفراغ آغاز می شود.
ولی در میگرن با اورا ابتدا اختلالات نورولوژیک (معمولاً بینایی) وجود دارد که در زمانی در حدود چند دقیقه به سردردی یکطرفه و گاهاً دو طرفه همراه یا بدون تهوع و استفراغ منجر می شود و می تواند از چند ساعت تا چند روز به طول بیانجامد. علیرغم مطالعات گسترده و فرضیه های گوناگون، درمان قطعی میگرن نامشخص است:
درمان میگرن با استفاده از روش های مختلفی صورت می گیرد
ولی همگی آنها علاوه بر میزان نه چندان بالای اثربخشی، دارای عوارض جانبی گوناگون در مصرف طولانی مدت می باشند و به همین دلیل مبتلایان به سردردهای میگرنی رضایتی از درمان های صورت گرفته ندارد. از طرفی دیگر هزینه داروها با اثربخشی آن تناسبی ندارد و مقرون بالصرفه نمی باشد. بدین جهت نیاز به روشی مطمئن و اثربخش با عوارض جانبی کمتر و هزینه کمتر احساس می گردد.
تحریک زیستی با نور با لیزر دیر زمانی است که در جوامع پزشکی مطرح شده و تاکنون تأثیر لیزر در درمان بسیاری از بیماریها، بویژه بیماریهای عضلانی- استخوانی، از جمله آرتریت روماتوئید، استئوآرتریت…. و انواع تاندونیت ها مورد بررسی قرار گرفته است.
مکانیسم های شناخته شده ای که توجیه گر اثرات ضد التهابی و ضد درد لیزرهای پرتوان می باشد شامل کاهش مدیاتورها و سلولهای التهابی، تأثیرات گوناگون روی اعصاب و هدایت عصبی میباشد که میتواند تا حدی توجیه کننده اثرات لیزرهای پر توان باشد.
با توجه به اثرات ضدالتهابی و ضد -درد لیزرهای پر توان، توجه برخی از متخصصین به استفاده از لیزر پر توان در سندرمهای درد حاد و مزمن جلب شده است.
با توجه به شیوع بالای سردرد میگرنی و فواید لیزر درمانی نسبت به رو شهایی چون دارو درمانی، از جمله عدم وجود عوارض جانبی شناخته شده و پذیرش بالای بیماران نسبت به آن سعی شده تا با طراحی یک مطالعه مقدماتی، اثربخشی لیزر پر توان بر روی شدت حملات و میزان شدت سردرد دربیماران مبتلا به میگرن بدون اورای مورد سنجش قرار گیرد.
یک مطالعه مقدماتی که بر روی بیماران مبتلا به میگرن بدون اورابصورت قبل و بعد انجام شد. بر این اساس نشان داده شد که تابش لیزرپر توان مادون قرمز می تواند باعث کاهش میزان عود و شدت درد در ماههای اول تا سوم پس از شروع درمان شود. این مساله نیز در مدت زمان هر حمله و میزان بازتوانی ناشی از آن بدست آمد و کاهش معنی داری در این خصوص نشان داده شد. در نهایت 90 % از بیماران شرکت کننده از شرکت در مطالعه رضایتمندی کامل داشتند.
درمانهای فاز حاد و درمانهای پروفیلاکتیک
1-فاز حاد حملات خفیف سردرد معمولاً از داروهای ضدالتهابی غیراستروییدی، استامینوفن، کدیین، کافئین و در موارد شدید از ترکیبات ارگوت و تریپتانها استفاده می شود.
در مواردی چون میزان بالای عود حملات، شدت زیاد سردرد، ترجیح بیمار و عدم تحمل بیمار به درمانهای فاز حاد، از درمانهایپروفیلاکتیک جهت کاهش عود و شدت حملات سردرد استفاده می شود.
2- درمانهای متداول پروفیلاکتیک شامل داروهای ضدصرع، بتابلاکرها، داروهای ضد افسردگی، مسدود کنند های کانال کلسیم وآنتاگونیستهای سروتونین مثل متی سرژید میباشد
ولی همگی آنها علاوه بر میزان نه چندان بالای اثربخشی، دارای عوارض جا
نبی گوناگون در مصرف طولانی مدت می باشند و به همین دلیل مبتلایان به سردردهای میگرنی در حال حاضر ازدرمان پروفیلاکتیک رضایت بخشی جهت سردردهای خود برخوردار نیستند. از طرفی دیگر هزینه داروها با اثربخشی آن تناسبی ندارد و مقرون بالصرفه نمی باشد. بدین جهت نیاز به روشی مطمئن و اثربخش با عوارض جانبی کمتر و هزینه کمتر احساس می گردد.
میگرن سردردی است که ممکن است شدید بوده وناتوان کننده باشد. سردرد میگرن اغلب با علائمی مانند سردرد ضربان دار، تهوع و حساسیت به صدا ونورهمراه است.درمان میگرن ممکن است دربرخی افراد مشکل باشد وبراحتی به درمانهای مختلف پاسخ ندهد.
- درمان میگرن بالیزر میتواند در بسیاری بیماران بهبودی ایجاد کند.
بیماران میگرنی به دسته تقسیم می شوند.
1-انهائی که بخوبی به لیزر پاسخ می دهند،
2-انهائی که بطور متوسط بهبودی پیدا می کنند.
3-دسته سوم افرادی که پاسخ اندکی در انها دیده می شود.
طول مدت درمان میگرن بالیزر در هر بیمار متفاوت از دیگری است.یکی از بهترین شاخص های پیش بینی کننده پاسخ به درمان،بهبود سردرد ظرف یک هفته تا 10 روز پس از شروع درمان است. بیمارانی که احساس می کنند پس از یک هفته درمان با لیزر سردردشان بهتر شده، به احتمال زیاد بهبودی قابل توجهی پیدا خواهند کرد.